Llessui

3

Llessui és un dels pobles més macos del Pirineu català, i també un dels més alts. Situat a 1.410 metres d’altitud, Llessui ofereix una gran varietat d’activitats d’oci cultural, esportiu i gastronòmic. A més, Llessui compta amb les vistes més espectaculars de la Vall d’Àssua, sent una de les portes d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A 1 Km del poble es troben les antigues pistes d’esquí, inaugurades en 1966, i que en l’actualitat romanen tancades des de finals dels anys Vuitanta. Continuament han anat sorgint rumors sobre la seva re-obertura, ja que va ser una estació amb abundant neu i amb una gran varietat de pistes i itineraris. Dotades d’unes vistes impressionants dels Pirineus, tot aquell que ha esquiat en les seves pistes, en guarda molt bons records. Llessui és un poble en contínua expansió gràcies al turisme i a la gran oferta en esports d’aventura, com el rafting, la mountain bike, el senderisme, el barranquisme, etc,…, a més de les milers de persones que arriben a la comarca per comprar dècims de loteria de la Bruixa d’Or de Sort o per tastar la cuina pallaresa en les seves emblemàtiques fondes i restaurants. Malgrat el tancament de les pistes, Llessui es troba molt aprop de les pistes de Port Ainé i Espot esquí, per la qual cosa és un lloc molt recomenable i estratègic per als afeccionats a l’esquí. Hi ha fins i tot els qui descansen a Llessui a la nit i al matí s’acosten a esquiar a Baquèira Beret.

Cuina pallaresa, paisatges naturals, naturalesa pura,…, són algunes de les virtuts que fan que Llessui en particular, i la Vall d’Àssua en general, siguin un lloc de descans i desconexió ideal. Recentment a Llessui s’ha procedit a l’obertura de la Casa del Pastor (situat en el local de l’antiga escola de Llessui), museu etnogràfic de la Generalitat de Catalunya on el visitant pot aproximar-se a les costums i les tradicions ramaderes dels Pirineus.

Des de 2014, amb el festival Maldaltura, el diàleg entre natura i música pop s’ha convertit en un altre dels atractius de la zona. Una experiència singular que converteix el Maldaltura en un festival únic.

+ informació: http://www.llessui.com/